Overslaan en naar inhoud gaan

Beleggingsbeleid

U betaalt premie voor uw pensioen. Pensioenfonds Notariaat belegt hiermee. Beleggen is nodig voor een goed pensioen. In ons beleggingsbeleid leest u hoe we beleggen en waarin we beleggen.

Beleggen is nodig voor een goed pensioen

U betaalt iedere maand premie (bij medewerkers, toegevoegd notarissen en kandidaat-notarissen in loondienst betaalt de werkgever mee). Deze premie is lager dan het bedrag dat we uiteindelijk nodig hebben om alle pensioenen te kunnen betalen. We verdienen de rest van het geld dat we nodig hebben met onze beleggingen.

Beleggen levert meer op dan sparen

Beleggen levert op de lange termijn het meeste geld op. Meer dan sparen. Als we niet zouden beleggen, kreeg u minder pensioen of zou u meer premie moeten betalen voor hetzelfde pensioen.

We zoeken balans tussen rendement en risico

Beleggen brengt ook risico’s met zich mee. We zoeken de beste balans tussen rendement en risico. We hebben beleid om de belangrijkste risico’s te beheersen. En we houden rekening met risico's bij de inrichting van onze beleggingsportefeuille.

We beleggen verantwoord

We vinden dat we een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben in de manier waarop we beleggen. Dit komt naar voren in ons maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid. De hoofdpunten uit dat beleid zijn:

  • uitsluiting: we beleggen niet in bepaalde bedrijven en landen
  • invloed: we gaan in gesprek met bedrijven waarin we beleggen
  • stemgedrag: we gebruiken ons stemrecht tijdens aandeelhoudersvergaderingen

Nóg meer weten over hoe we beleggen?