Nieuw pensioenstelsel
Op 30 mei 2023 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel Wet toekomst pensioenen aangenomen. Hierin zijn afspraken vastgelegd die zorgen dat er per 1 juli 2023 een nieuwe pensioenstelsel komt en pensioenfondsen tot uiterlijk 1 januari 2028 de tijd krijgen om over te gaan.
De pensioenregeling van Pensioenfonds Notariaat gaat hierdoor ook veranderen. Wat dit precies voor uw pensioen betekent hangt nu mede af van besluiten van sociale partners in het notariaat: Bond van Medewerkers (BMN) in het Notariaat en de PensioenKamer (KNB). Deze partijen zijn samen met het bestuur van het fonds in 2021 gestart met gesprekken over de toekomstige regeling(en). Zij hebben medio 2021 een vragenlijst uitgezet onder alle actieven en uitkeringsgerechtigden, om de voorkeuren alvast in kaart te brengen en eind 2022 heeft het fonds onder alle betrokkenen een onderzoek uitgezet om de risicopreferentiehouding in kaart te brengen. Op deze pagina leest u wat we nu al weten.
Het nieuwe pensioenstelsel: een uitleg in 3 minuten
De veranderingen op een rijtje
Waarom nieuwe regels voor pensioen?
Het nieuwe pensioenstelsel past beter bij onze maatschappij en arbeidsmarkt. Want er is door de jaren heen veel veranderd. We werken bijvoorbeeld niet meer ons hele leven voor dezelfde werkgever. We worden steeds ouder en genieten langer van ons pensioen. Ook konden pensioenen lange tijd niet meebewegen met de economie.
Wat verandert er?
Ieder jaar een inschatting van je pensioen
Iedereen ziet straks het bedrag dat voor zijn of haar pensioen beschikbaar is: de pensioenpot. We maken ieder jaar een inschatting van het pensioen dat u later kan verwachten als het meezit met de economie, maar ook als het tegenzit.
Uw pensioen beweegt mee met de economie
Als het goed gaat met de economie, dan kan het pensioen dat u hebt opgebouwd via uw werkgever straks sneller omhoog. Maar uw pensioen kan ook omlaaggaan als het economisch slechter gaat. Uw pensioen beweegt dus meer. Het is de verwachting dat met het nieuwe pensioenstelsel de pensioenen vaker en eerder omhooggaan.
Hoe jonger u bent, hoe meer uw pensioenkapitaal gaat schommelen. We nemen dan namelijk meer risico met beleggen. We doen dit omdat uw pensioen met het nemen van risico ook sneller kan groeien. Want u hebt ook meer tijd om pensioenkapitaal op te bouwen.
Als u ouder wordt, nemen we steeds minder risico. Bent u met pensioen, dan schommelt uw pensioen zo min mogelijk. Maar uw pensioen kan elk jaar wel een beetje veranderen.
AOW-leeftijd stijgt minder snel
De wet die het minder snel stijgen van de AOW-leeftijd regelt, is inmiddels aangenomen en geldt sinds 1 januari 2020. U kunt gemakkelijk uw AOW-leeftijd berekenen.
Extra keuzemogelijkheid: eenmalige uitkering bij pensionering
In het nieuwe pensioenstelsel komt er een extra keuzemogelijkheid. U kunt op de pensioendatum eenmalig een pensioenbedrag in één keer laten uitbetalen (maximaal 10% van het pensioen). Het betekent wel dat uw maandelijkse pensioen lager zal zijn.
Nabestaandepensioen op basis van risicoverzekering
In de toekomst is er in pensioenregelingen nog maar sprake van één type nabestaandenpensioen.
- De partner van een deelnemer is verzekerd van een nabestaandenpensioen als iemand overlijdt zolang hij of zij (de overledene) pensioen opbouwt.
- De hoogte van het partnerpensioen hangt niet meer af van hoe lang iemand al deelneemt (of kan deelnemen) aan de pensioenregeling. Er wordt altijd maximaal 50% van het salaris verzekerd, maar sociale partners zullen nog moeten vaststellen welk percentage straks geldt.
- Bij overlijden na pensioendatum blijft het nabestaandenpensioen 70% van het ouderdomspensioen, zoals dat nu is geregeld (tenzij een deelnemer andere keuzes maakt). Hiervoor wordt een deel van het pensioenkapitaal aangewend.
De wettelijke regels voor dit gewijzigde partnerpensioen vormen voor Pensioenfonds Notariaat een onderdeel van de overgang naar een nieuwe pensioenregeling.
Wat blijft hetzelfde?
De sterke punten van het huidige pensioenstelsel blijven behouden.
- Werknemers en werkgevers blijven samen betalen voor pensioen. En je krijgt nog steeds pensioen zolang je leeft.
- De kosten en risico’s worden gedeeld. De betaalde premies worden collectief belegd.
Naast pensioen krijg je later AOW, een uitkering van de overheid.
Wie bepaalt wat?
De rolverdeling bij de ontwikkeling van de nieuwe pensioenregeling ziet er ruwweg als volgt uit:
Sociale partners:
- stellen vast hoe de nieuwe pensioenregeling eruit komt te zien (binnen de wettelijke kaders);
- maken een transitieplan voor de overgang naar de nieuwe pensioenregeling;
- maken afspraken over de invulling van de zogenaamde solidariteitsreserve, een reservepotje dat is bedoeld voor de verdeling van risico’s en jaren met tegenvallende resultaten;
- bepalen of alle deelnemersgroepen overgaan naar de nieuwe pensioenregeling;
- stellen vast of het nodig is om bepaalde deelnemersgroepen te compenseren bij de overgang naar de nieuwe pensioenregeling, omdat zij er mogelijk nadeel van ondervinden.
Pensioenfonds Notariaat:
- beoordeelt of de pensioenregeling uitvoerbaar is (administratief);
- berekent of de pensioenpremie voldoende is voor het pensioen dat sociale partners met de pensioenregeling voor ogen hebben;
- weegt af of de belangen van alle deelnemersgroepen op een juiste manier zijn behartigd;
- werkt een implementatieplan uit voor de uitvoering van de nieuwe pensioenregeling;
- maakt een communicatieplan voor het informeren van alle (voormalig) deelnemers en pensioengerechtigden over de invloed van de overstap op het eigen pensioen;
- ontwikkelt communicatie-uitingen die voortvloeien uit het communicatieplan.
Hoe gaat het verder?
- Stap 1: Sociale partners maken afspraken met elkaar over de overstap naar de nieuwe pensioenregeling. Pensioenfonds Notariaat zorgt er vervolgens voor dat de nieuwe pensioenregeling wordt ingevoerd.
- Stap 2: Uiterlijk 1 januari 2028 moet Pensioenfonds Notariaat klaar zijn om de nieuwe pensioenregeling in te voeren. Maar eerder kan dus ook. Het fonds streeft ernaar om per 2025 over te gaan.
De stappen zijn afhankelijk van een correct en tijdig proces ten aanzien van de nieuwe pensioenwetgeving.