
Beleggingsbeleid
Pensioenfonds Notariaat

De pensioenpremies die SPN ontvangt worden belegd. Op die manier groeit het vermogen van het fonds aan en hoeft het fonds niet direct alle toekomstige pensioenuitkeringen in kas te hebben (en een hogere premie te vragen). Grofweg bestaat het merendeel van het uiteindelijke pensioen uit het rendement op de beleggingen.
Risicohouding
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Wordt veel risico genomen, dan kan het vermogen sneller groeien. Maar in slechte tijden ook sneller slinken, waardoor de pensioenen in gevaar komen. Andersom geldt dat het nemen van weinig risico betekent dat minder wordt geprofiteerd van bijvoorbeeld stijgingen op de aandelenmarkten. De mate waarin risico wordt genomen, wordt dan ook zorgvuldig afgewogen door het bestuur.
Prioriteit van Pensioenfonds Notariaat is het behalen van optimaal rendement op de beleggingen voor de (ex-)deelnemers en pensioengerechtigden, tegen acceptabele risico’s.
Matching- en rendementsportefeuille
Om risico’s te beheersen, maakt het fonds onderscheid tussen een matchingportefeuille en een rendementsportefeuille. Met de matchingportefeuille wordt 80% van het renterisico van de pensioenverplichtingen afgedekt. Zo heeft een daling van de rente relatief weinig negatieve invloed op de financiële positie van het fonds. Uit de rendementsportefeuille moet het extra rendement komen, waarmee de pensioenen kunnen worden verhoogd.
Samenstelling beleggingen
Naast de risicohouding zijn de uitgangspunten bij de samenstelling van de beleggingsportefeuille onder meer:
- Voor spreiding van het risico en extra rendement wordt belegd in meerdere beleggingscategorieën.
- De beleggingsportefeuille wordt in principe passief beheerd, tenzij actief beheer zorgt voor een beter rendement.
- Pensioenfonds Notariaat belegt kostenbewust. Beleggingen met hoge kostenstructuren worden vermeden. Transparantie in kosten wordt bewaakt.
- Gestreefd wordt naar eenvoud in de beleggingsportefeuille. Het bestuur moet in staat zijn het beleid uit te leggen aan belanghebbenden.
- Het bestuur vindt het zijn maatschappelijke verantwoording om maatschappelijk verantwoord te beleggen. En streeft er naar om de komende jaren hier stappen in te nemen.
- De onderliggende beleggingen van dit financiële product houden geen rekening met de EU-criteria voor ecologisch duurzame activiteiten.
Organisatie
Het beheer van het belegd vermogen, de bijbehorende risico’s en de omgeving zijn complex. Dit vraagt een goede organisatie van het vermogensbeheer. De bestuurlijke balansmanagementcommissie, waarin de beleggingsdeskundigen binnen het bestuur zijn vertegenwoordigd, bereidt het beleid voor en adviseert het bestuur. Daarbij wordt gewerkt met een vaste externe adviseur. Het bestuur is eindverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid. Ook binnen het bestuursbureau is voldoende kennis aanwezig voor de operationele aansturing van de vermogensbeheerders en de bewaarnemer.
Verantwoord beleggen
Pensioenfonds Notariaat wil een verantwoord beleggingsbeleid. Het fonds heeft daarom een ESG-Beleid (pdf) vastgesteld, dat vanaf 2021 verder wordt geïmplementeerd.
Een onderdeel van het ESG-beleid is het stembeleid. In het kader van transparantie is er een digitale rapportagetool geïmplementeerd, het Vote Disclosure System (VDS). Een aantal dagen nadat er een Algemene Vergadering van Aandeelhouders is geweest en er gestemd is, zijn de keuzes van Pensioenfonds Notariaat per onderneming of agendapunt zichtbaar in het VDS.
Meer weten over de stemmingen tijdens de laatste Algemene Vergadering van Aandeelhouders? Bekijk de stemrapportage van het vierde kwartaal van 2022 (pdf). Voor uitleg over de rapportage leest u de leeswijzer (pdf).
Het engagement op de aandelenportefeuille wordt gedaan door de beheerder hiervan, BlackRock. Op de website van BlackRock vindt u meer informatie over hun beleid (pdf), betrokkenheidsprioriteiten, verantwoord beleggingsbeleid (pdf) en het jaarverslag 2021 (pdf).
Pensioenfonds Notariaat heeft het Internationaal Verantwoord Beleggen (IMVB) convenant ondertekend. Het convenant heeft als doel om de OESO-richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen (de richtlijnen) en de bijbehorende VN Principes Voor Bedrijfsleven en Mensenrechten (de UNGPs) op verschillende niveaus in het beleggingsbeleid te verankeren en transparantie te bieden over de uitvoering. Lees meer in de IMVB Rapportage 2021 (pdf).
Pensioenfonds Notariaat houdt vooralsnog geen rekening met de belangrijkste ongunstige effecten in de zin van artikel 4 van de Informatieverschaffingsverordening en de secundaire wetgeving. Het pensioenfonds zal deze keuze in het begin van 2023 heroverwegen. De reden hiervoor is dat het pensioenfonds pas eind 2021 ondertekenaar van het IMVB-convenant is geworden en daarom in 2022 bezig is met de implementatie van de convenanteisen, waaronder het uitvoeren van due diligence analyses op de beleggingsportefeuille. Daarom zal het fonds na implementatie en analyse van de IMVB-due diligence uitkomsten, deze beschouwen in het besluit ze al dan niet te integreren in de negatieve effecten op duurzaamheid, voortvloeiend uit SFDR artikel 4.
Meer informatie
Meer informatie over het beleggingsbeleid vindt u in het Strategisch beleidsplan vermogensbeheer 2021-2023 (pdf) van Pensioenfonds Notariaat.